ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΜΑΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ – ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΕΤΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ

«Μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα…»


Συνάδελφοι,

 

Ένα νέο εργασιακό τοπίο, με βίαιο μάλιστα τρόπο, διαμορφώνεται στην Εθνική Τράπεζα.

 

Στο Δίκτυο θέσεις καταργούνται, στελέχη με οργανικές θέσεις βρίσκονται ξαφνικά στον αέρα, οι συνθήκες εργασίας έχουν γίνει αφόρητες, η πίεση για στόχους τεράστια.

 

Σε επίπεδο Διευθύνσεων, ολόκληρες Υποδιευθύνσεις και Τομείς καταργούνται «εν μία νυκτί» δημιουργώντας τεράστια αβεβαιότητα στα στελέχη τους, Υποδιευθύνσεις με εξειδικευμένο προσωπικό μεταφέρονται σε άλλες διευθύνσεις και παύουν να είναι «εξειδικευμένες» παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να έχουν το ίδιο αντικείμενο. Συνάδελφοι μεταφέρονται μεμονωμένα σε άλλες διευθύνσεις με όρους βλαπτικούς. Ταυτόχρονα κυκλοφορούν έντονες φήμες για αποσχίσεις.

 

Ταυτόχρονα, στην ιεραρχία της Διοίκησης δεν βρίσκει πλέον κανείς συνάδελφο από τον κορμό της Εθνικής παρά μόνο ειδικούς συνεργάτες.

 

Οι προαγωγές καθυστερούν, οι αναβαθμίσεις εκκρεμούν από πέρυσι. Οι συνάδελφοι πιέζονται ακόμη και για να αλλάξουν την προσωπική τους αξιολόγηση…

 

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η πρόθεση της Διοίκησης να κλείσει, εκ νέου, Καταστήματα ενώ δήλωνε ευθαρσώς ότι δεν έχει την πρόθεση να το κάνει, κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά τα τελευταία δυο χρόνια. Η Τράπεζα προσπαθεί να μειώσει το λειτουργικό της κόστος σε βάρος των εργαζομένων. Ξεπερνάει μάλιστα τα εσκαμμένα διότι  καταστήματα που είναι προς κλείσιμο, πέραν των ευνόητων λόγων για τους οποίους δεν πρέπει να κλείσουν (εργασιακοί, εξυπηρέτησης πελατείας της τοπικής κοινωνίας, εθνικού συμφέροντός κλπ.) έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα τα οποία δικαιολογούν την αναβάθμισή τους! 

 

Σε όλο αυτό το σκηνικό θα περιμέναμε ο ΣΥΕΤΕ να είναι στις επάλξεις, η αντίδραση να είναι σθεναρή, να συνάδει και να ανταποκρίνεται στην οργή που υπάρχει στο προσωπικό για την αποψίλωση των εργασιακών δικαιωμάτων και την αφόρητη κατάσταση που βιώνουν καθημερινά.

 

Αντιθέτως το Προεδρείο – έκτρωμα του ΣΥΕΤΕ βρίσκεται ακόμη σε «χειμερία νάρκη». Συνεχίζει στη λογική της απραξίας και κάνει μόνο διαπιστώσεις μέσω ανακοινώσεων που βγάζει αραιά και που. Μάλιστα, για πρώτη φορά στα χρονικά του ΣΥΕΤΕ, 8 μήνες μετά τις εκλογές δεν έχουν συγκροτηθεί ούτε Γραμματείες ούτε ΕΑΚ! Όλα έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Καμία ουσιαστική αντίδραση.

 

Το μόνο που κάνει σθεναρά είναι ο αποκλεισμός του «ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ» αλλά και της Πρότασης Προοπτικής τόσο από την ενημέρωση όσο και από τη διαπραγμάτευση για την επιχειρησιακή.

 

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από ανάρτηση παράταξης του ΣΥΕΤΕ ότι η Διοίκηση έστειλε στον Σύλλογο σχέδιο για την τηλεργασία και ότι πραγματοποιήθηκε Προεδρείο του Συλλόγου για αυτό το τόσο σοβαρό για τους εργαζόμενους θέμα χωρίς να ενημερωθούν όλες οι παρατάξεις.

 

Οδηγούν τον ΣΥΕΤΕ σε επικίνδυνα μονοπάτια.

 

Τους καλούμε να βάλουν άμεσα ένα stop σε αυτές τις αντιδημοκρατικές και επικίνδυνες πρακτικές που μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν στους εργαζόμενους.

 

Τους προειδοποιούμε να μην τολμήσουν να βάλουν σε παζάρι την επιχειρησιακή σύμβαση με τον Κανονισμό Εργασίας. Ο ΣΥΕΤΕ πρέπει να είναι ο θεματοφύλακας της τήρησης του Κανονισμού Εργασίας και όλων των κανονισμών στη διαμόρφωση των οποίων έχει συμβάλει, οι οποίοι καταπατούνται ασύστολα και δεν τηρούνται με ευθύνη αυτού του ελλιπούς, μη αναλογικού και μη αντιπροσωπευτικού Προεδρείου του ΣΥΕΤΕ.

 

Και να μην φέρει στο οικονομικό σκέλος της επιχειρησιακής, «αυξήσεις» τύπου κλαδικής, δηλαδή μειώσεις ουσιαστικά του εισοδήματός μας, ιδιαίτερα τώρα που η Τράπεζα πανηγυρίζει για τα μεγάλα κέρδη της. Η Διοίκηση να δείξει ότι εννοεί στην πράξη αυτό που αναφέρει στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Α’ τριμήνου δηλαδή ότι «κινητήριος μοχλός στα σημαντικά αυτά επιτεύγματα είναι οι άνθρωποί μας που παράγουν ουσιαστικά αποτελέσματα».

 

Ως «ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ» παρακολουθούμε από κοντά, ενδιαφερόμαστε πραγματικά και αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο ώστε να μπει ένα stop στην εργασιακή ανασφάλεια που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα.

 

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι πρέπει επιτέλους ο ΣΥΕΤΕ να λειτουργήσει ενωτικά και να πιέσει τη Διοίκηση μέσα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ώστε η Τράπεζα να δώσει άμεσες λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τους συναδέλφους. Το Προεδρείο δεν υπάρχει για να εξυπηρετεί τα μικρό-παραταξιακά συμφέροντα των ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ και των ουρών τους (ΕΝΙΑΙΑ – ΔΑΣ) αλλά να εκπροσωπεί όλο το Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ και να παλεύει για τα εργασιακά δικαιώματα όλων των συναδέλφων στην ΕΤΕ.

 

Να υπάρξει λοιπόν οργανωμένη, συντονισμένη και συνολική αντίδραση στην πρωτοφανή καταπάτηση και καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Να μπει ένα τέλος στην απραξία του Προεδρείου του ΣΥΕΤΕ.

 

Ο ΣΥΕΤΕ οφείλει να μπει ΜΠΡΟΣΤΑ από τις εξελίξεις και όχι να τις παρακολουθεί ως παθητικός αποδέκτης.



Μπορείτε να επισκεφτείτε το site μας Μπροστά για τον Συνάδελφο – Ανεξάρτητη Ανανεωτική Κίνηση στην Εθνική Τράπεζα (mprosta-ete.gr) και να γίνετε μέλη – φίλοι της κίνησής μας.

 

Κοιτάμε ΜΠΡΟΣΤΑ! Πάμε ΜΠΡΟΣΤΑ!

Διασφαλίζουμε το ΜΕΛΛΟΝ και την ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ μας

«ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ»

ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ