Συνεχίζεται η συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων των Τραπεζών σε όλη την επικράτεια. Στην εποχή της ψηφιοποίησης και της περικοπής εξόδων, τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας κάνουν ότι μπορούν για να «εκπαιδεύσουν» την πελατεία τους στα νέα ψηφιακά μέσα (ATMs, APS, e-Banking), με στόχο η επίσκεψη στα καταστήματα να αποσκοπεί αποκλειστικά σε πωλήσεις τραπεζοασφαλιστικών και επενδυτικών προϊόντων.
Η περίπτωση της παρουσίας της Εθνικής Τράπεζας στην Καλλιθέα, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της στρατηγικής απόφασης για ελαχιστοποίηση των καταστημάτων και των ταμείων στη νέα ψηφιακή εποχή, καθώς τα τελευταία χρόνια μόνο στην Καλλιθέα έχουν κλείσει 3 υποκαταστήματά της.
Οι ουρές που σχηματίζονται έξω από τα εναπομείναντα καταστήματα –ειδικά σε μέρες συντάξεων-, μαρτυρούν το μέγεθος του προβλήματος.
Για το θέμα τοποθετήθηκε ο Κωνσταντίνος Πατσιούλης, ενεργό μέλος του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ), με την Ανεξάρτητη Ανανεωτική Κίνηση « Μπροστά για το Συνάδελφο» και αντιπρόσωπος στο Εργατικό Κέντρος Αθήνως (ΕΚΑ).
Κε Πατσιούλη πως διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση μετά την απόφαση της ΕΤΕ για κλείσιμο καταστημάτων της;
«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ολοένα και αυξανόμενη πίεση των διοικήσεων των τραπεζών ειδικά προς τους συναδέλφους του δικτύου καταστημάτων. Η πίεση αυτή έχει ένα και μοναδικό στόχο: το κλείσιμο καταστημάτων και τη διαρκή μείωση των τραπεζοϋπαλλήλων στο όνομα της ψηφιοποίησης και του μετασχηματισμού. Ειδικά στην Εθνική τα τελευταία διαμορφώνεται ένα νέο εργασιακό τοπίο, με βίαιο μάλιστα τρόπο. Η απόφαση της διοίκησης της ΕΤΕ πριν από λίγες μέρες για κλείσιμο μέχρι το τέλος του έτους επιπλέον 25 καταστημάτων –μεταξύ των οποίων και των Τζιτζιφιών- ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».
Γιατί συμβαίνει αυτό;
«Η ΕΤΕ προσπαθεί να μειώσει το λειτουργικό της κόστος σε βάρος των εργαζομένων, χωρίς να υπολογίζει τις ιδιαιτερότητες της κάθε τοπικής κοινωνίας, της αγοράς αλλά και το πολυδιαφημισμένο «κοινωνικό πρόσωπο» που διατείνεται ότι έχει ειδικά «η Εθνική μας Τράπεζα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, ότι μεταξύ των καταστημάτων που ήταν στη λίστα για κλείσιμο ήταν και αυτό στην Λίμνη Ευβοίας, περιοχή που καταστράφηκε ολοσχερώς από τις περσυνές καταστροφικές πυρκαγιές. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δυστυχώς η Εθνική έχει χάσει πλέον το κοινωνικό και ανθρώπινο πρόσωπο της. Όλα για αυτήν είναι νούμερα και αριθμοί που απλά επηρεάζουν το κόστος».
Αντιδράσεις από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, όπως είναι οι εργαζόμενοι, υπάρχουν;
«Σε αυτή την στρατηγική τους δυστυχώς οι διοικήσεις τόσο της ΕΤΕ, όσο και των άλλων τραπεζών δεν έχουν συναντήσει την αντίσταση που θα έπρεπε. Σε όλο αυτό το σκηνικό θα περιμέναμε ο ΣΥΕΤΕ να είναι στις επάλξεις, η αντίδραση να είναι σθεναρή και να ανταποκρίνεται στην οργή που υπάρχει στο προσωπικό για την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την αφόρητη κατάσταση που βιώνουν καθημερινά. Αντιθέτως τους τελευταίους μήνες, όσοι ασχολούμαστε ενεργά με τα «κοινά» στην ΕΤΕ, βιώνουμε μια πρωτοφανή σιωπή και απραξία του προεδρείου του ΣΥΕΤΕ. Μια απραξία η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον «ύποπτη». Δεν είναι κρυφό άλλωστε ότι μετά τις τελευταίες εκλογές που διενεργήθηκαν τον περασμένο χρόνο, οι δύο μοναδικές ανεξάρτητες φωνές που κατέλαβαν την 3η και 4η θέση αντίστοιχα (Μπροστά για το Συνάδελφο & Πρόταση Προοπτικής) εκπροσωπώντας αθροιστικά το ¼ των εργαζομένων, αποκλείστηκαν από το προεδρείο του ΣΥΕΤΕ ως «μη διαχειρίσημες και συνεργάσιμες».
Στον αντίποδα, με ικανοποίηση είδαμε την άμεση αντίδραση της ΓΣΕΕ (σε αντίθεση με την ΟΤΟΕ), η οποία με δελτίο τύπου κατέκρινε την στάση των Τραπεζιτών και κάλεσε τους εργαζόμενους σε επιφυλακή για απεργιακές κινητοποιήσεις δηλώνοντας ταυτόχρονα πως θα είναι δίπλα τους».
Στην απόφαση για το κλείσιμο των καταστημάτων υπήρχε στη λίστα και αυτό των Τζιτζιφιών με αρκετά μεγάλη εμβέλεια πελατών. Τι «συνέπειες» θα επιφέρει το κλείσιμο του;
«Ειδικά όσον αφορά το υποκατάστημα των Τζιτζιφιών, ως γέννημα θρέμμα Καλλιθεάτης έχω να πω ότι με εξέπληξε η επιλογή του για κλείσιμο. Η Καλλιθέα είναι πληθυσμιακά ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Το να μείνει η Καλλιθέα ουσιαστικά με ένα μόνο μεγάλο κατάστημα στερείται λογικής. Όσοι γνωρίζουμε την περιοχή αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνθέτουν τον πληθυσμό της πραγματικά απορήσαμε με την απόφαση αυτή, καθώς αν κλείσουνε οι Τζιτζιφιές όλο το βάρος θα πέσει στο κεντρικό κατάστημα της Καλλιθέας (δίπλα στο Δημαρχείο), το οποίο ήδη είναι πάρα πολύ επιβαρυμένο και τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι πολίτες/πελάτες της τράπεζας είναι και αυτοί στα όριά τους».
Τι μέλλει γενέσθαι;
Θέλω να διαβεβαιώσω ότι από την πλευρά μας θα ασκήσουμε όση πίεση μπορούμε με τα μέσα που έχουμε για να σταματήσει επιτέλους αυτή η πολιτική των αριθμών που δεν έχει καμία σχέση με το κοινωνικό ρόλο που πρέπει να έχει μια τράπεζα –και ειδικά η Εθνική- στο πλαίσιο της λειτουργίας της ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ευρύτερης προόδου της ελληνικής κοινωνίας.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι μετά τις αντιδράσεις μας αλλά και τη γενικότερη κατακραυγή πετύχαμε την προσωρινή αναστολή του κλεισίματος των καταστημάτων.
Ο αγώνας όμως είναι μακρύς, κερδήθηκε μία μάχη, όχι όμως ο πόλεμος. Θα συνεχίσουμε όσο χρειαστεί, με μοναδικό γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων των συναδέλφων για την αποτροπή οριστικά και αμετάκλητα του κλεισίματος των καταστημάτων των Τραπεζών και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας».
Δημοσιεύτηκε στο: neakallithea.gr