Συνάδελφοι,

Ως «ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ» παρακολουθούμε από κοντά, ενδιαφερόμαστε πραγματικά και αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο ώστε να μπει ένα stop στην εργασιακή ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα.

Την Τετάρτη το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του ελλιπούς, μη αναλογικού και μη αντιπροσωπευτικού Προεδρείου του ΣΥΕΤΕ (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΕΝΙΑΙΑ-ΔΑΣ) με τη Διοίκηση της Τράπεζας.

Τα θέματα που απασχολούν τους συναδέλφους είναι πάρα πολλά στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται με βίαιο τρόπο στην ΕΤΕ. Κατανοούμε βέβαια ότι σε μια συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο θα πρέπει να αναδειχθούν τα πιο κρίσιμα τρέχοντα ζητήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ως «ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ» θεωρούμε ότι πρέπει επιτέλους να πιεστεί η Διοίκηση ώστε να δώσει άμεσες λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τους συναδέλφους και συγκεκριμένες απαντήσεις στα εξής θέματα.

Do Value. Η μετακίνηση των συναδέλφων πρέπει να είναι πραγματικά εθελοντική, να σταματήσουν τώρα οι πιέσεις και οι εκβιασμοί σε συναδέλφους και φυσικά να σταματήσει η προκλητική αδράνεια του Προεδρείου του ΣΥΕΤΕ μπροστά σε αυτά τα φαινόμενα. Χρειάζονται πράξεις και αποτελέσματα κι όχι απλά λόγια.

Αποσχίσεις. Να μην υπάρξουν αποσχίσεις. Η απόσχιση ως απειλή φαίνεται ότι τελευταία δεν περιορίζεται μόνο στα κόκκινα δάνεια αλλά και σε υπηρεσίες που δεν έχουν να κάνουν με αυτά.  Τα τραπεζικά ιδρύματα προσπαθούν να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Πρέπει με ξεκάθαρο τρόπο να μπει ανάχωμα σε αυτές τις ανάλγητες πολιτικές της Διοίκησης.

Προσλήψεις στο Δίκτυο. Τα Καταστήματα στενάζουν και υπάρχει ανάγκη ενίσχυσής τους με προσωπικό. Ήδη μετά τις εξελίξεις που υπάρχουν στον τραπεζικό τομέα (βλ. Viva Wallet) με τις Fintech και τις neobanks, τα ίδια τα στελέχη της ΕΤΕ μιλούν για την τεράστια σημασία του ανθρώπινου παράγοντα και της φυσικής επαφής με τον πελάτη. Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται ενίσχυση του Δικτύου και όχι συρρίκνωση σε Καταστήματα, Προσωπικό και θέσεις εργασίας. Όλα αυτά πρέπει η Τράπεζα να τα λάβει υπόψη στο νέο Πελατοκεντρικό σύστημα που θέλει να εφαρμόσει.

Σημαντική αύξηση εισοδημάτων. Με τον πληθωρισμό στο 5,1% και την ακρίβεια να συρρικνώνει δραματικά την αγοραστική μας δύναμη, η Τράπεζα πρέπει να κινηθεί σε μια γενναία αύξηση των μισθών και των επιδομάτων μας μέσα από την υπογραφή της κλαδικής και της επιχειρησιακής σύμβασης.

 Οδοιπορικά. Αδράνεια «τεραστίων διαστάσεων» καταγράφεται και στο ζήτημα των οδοιπορικών από το Προεδρείο του ΣΥΕΤΕ. Ο νέος κανονισμός Οδοιπορικών είναι άδικος για όλους και δεν πρέπει πάση θυσία να εφαρμοστεί. Τη στιγμή μάλιστα που η βενζίνη και το πετρέλαιο καταγράφουν 30% αύξηση σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Πανδημία. Η τράπεζα «κόβει» εντελώς τους security που είχε σε καταστήματα για τον έλεγχο των πιστοποιητικών. Έτσι, οι συνάδελφοι επιβαρύνονται με κίνδυνο της υγείας τους με εργασία που δεν προβλέπεται εκ της θέσεώς τους, ενώ πιέζονται όλο και περισσότερο για την επίτευξη της στοχοθεσίας. Η πανδημία δεν φαίνεται να υποχωρεί αλλά η περικοπή του κόστους προηγείται της υγείας των εργαζομένων.

Δάνεια προσωπικού. Μαθαίνουμε ότι τα δάνεια προσωπικού μεταφέρθηκαν στην Διεύθυνση «912» και η αξιολόγησή τους θα γίνεται πλέον από εκεί.  Μπαίνουν πολλά ερωτήματα που αφορούν στην αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης. Αν ισχύει «ότι δεν αλλάζει κάτι», δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί γίνεται τότε η μεταφορά τους σε αυτούς τους  «πονηρούς» καιρούς. Για την αντίδραση του Προεδρείου του ΣΥΕΤΕ για ένα θέμα που διαχρονικά ήταν για τον Σύλλογο πολύ σημαντικό ούτε λόγος…

Στα περισσότερα από τα ανωτέρω ζητήματα οι συνάδελφοι αντί να ενημερώνονται από ένα Σύλλογο προδραστικό και αγωνιστικό, λαμβάνουν γνώση από τα ΜΜΕ και τις εγκυκλίους.

Ο ΣΥΕΤΕ της επόμενης δεκαετίας οφείλει να είναι δυναμικός, ΜΠΡΟΣΤΑ από τις εξελίξεις και να χρησιμοποιεί εγκαίρως τη γνώση και την πληροφόρηση για την επεξεργασία των πολιτικών και των διεκδικήσεών του.

Η γνώση είναι δύναμη.

Κοιτάμε ΜΠΡΟΣΤΑ! Πάμε ΜΠΡΟΣΤΑ!

Διασφαλίζουμε το ΜΕΛΛΟΝ και την ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ μας

«ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ»

ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ