Η κίνησή μας «ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ» ως σύγχρονη, ανανεωτική κίνηση συνεχίζει στη λογική της ανάδειξης συλλογικών θεμάτων και προβλημάτων, για τα οποία το προεδρείο – έκτρωμα του ΣΥΕΤΕ μένει άπρακτο, με σκοπό την επίλυσή τους, πάντα μέσα από τη διατύπωση συγκεκριμένων και ρεαλιστικών προτάσεων.

Εδώ λοιπόν και μερικούς μήνες οι συνάδελφοι της υπό αναδιάρθρωση (διάλυση;) Γενικής Διεύθυνσης Ειδικής Διαχείρισης Δανείων σε προσωρινή ή οριστική καθυστέρηση SAU/TAU (έχοντας deadline το τέλος του Ιουνίου), βιώνουν τραγικές καταστάσεις σε επίπεδο εργασιακό. Αφού επιτέλεσαν με αυταπάρνηση και επιτυχία το έργο τους, δηλαδή τη μείωση των NPLs/NPEs που υπήρξε ίσως ο σημαντικότερος στόχος της Τράπεζας τα τελευταία χρόνια και απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη, δυναμική επιστροφή της στις χρηματοδοτήσεις, η Τράπεζα αποφάσισε τη δραστική συρρίκνωση της συγκεκριμένης Γενικής Διεύθυνσης, με παράλληλη κατάργηση Διευθύνσεων/Τομέων κλπ. Η συμβολή των συναδέλφων αναγνωρίστηκε βέβαια δημοσίως από τη Διοίκηση της Τράπεζας, όμως τώρα η Διοίκηση τους αφήνει κυριολεκτικά στον αέρα αντί να επιδιώξει μια συλλογική λύση που θα έχει ως αποτέλεσμα την πραγματική επιβράβευσή τους και την αξιοποίηση των έμπειρων αυτών στελεχών προς όφελος της ίδιας της Τράπεζας.

Αντιθέτως στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, η Διοίκηση πρότεινε στους συγκεκριμένους εργαζόμενους, ως «επιβράβευση», τη λύση της εξόδου από την Τράπεζα με παράλληλη μετακίνηση στην DO VALUE, σε μια κίνηση πρωτοφανή και υψηλού συμβολισμού, η οποία προβλήθηκε περίπου ως μονόδρομος. Η επιλογή όμως αυτή, εκτός από απαράδεκτη, ήταν υψηλού κινδύνου και με πολλά κενά, ενώ, απ’ ότι αποδείχτηκε εκ των υστέρων, η DoVALUE, τελικά ενδιαφερόταν να απορροφήσει συναδέλφους με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (κατά βάση χαμηλόμισθους) με συνέπεια αυτό που παρουσιάστηκε ως  επιτυχημένο εγχείρημα να είναι στην πραγματικότητα ένα αδειανό πουκάμισο! Έτσι, παρά τις προσπάθειες της Διοίκησης, ελάχιστοι συνάδελφοι πείστηκαν να μεταπηδήσουν στην  Do VALUE.

Ως «ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ», επειδή η υφιστάμενη κατάσταση αφορά έναν σημαντικό αριθμό συναδέλφων, προτείνουμε να λυθεί συλλογικά μέσα από μία οργανωμένη συζήτηση μεταξύ του ΣΥΕΤΕ και της Διοίκησης. Πρέπει να υπάρξει ένα συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης του συγκεκριμένου προσωπικού. Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι η συγκεκριμένη Γενική Διεύθυνση στελεχώνεται σε σημαντικό ποσοστό από εξειδικευμένα στελέχη, πολλά από τα οποία προέρχονται από το χώρο των Δ/νσεων Πιστοδοτήσεων (Κέντρα Πιστοδοτήσεων Μικρομεσαίων, Μεγάλων Επιχειρήσεων κλπ.), τα οποία μετακινήθηκαν για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του επείγοντος θέματος των κόκκινων δανείων.

Εφόσον ο επόμενος σημαντικός στόχος της Τράπεζας είναι η πιστωτική επέκταση και η χρηματοδότηση της ανάπτυξης, είναι προφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων πρέπει να επιστρέψει στις Διευθύνσεις Πιστοδοτήσεων και να υπάρξει άνοιγμα του σχετικού οργανογράμματος με τη δημιουργία νέων ανάλογων πιστοδοτικών Διευθύνσεων, Τομέων και Υποδιευθύνσεων. Όχι να θυσιαστούν οι συνάδελφοι στην κοντόφθαλμη λογική του κόστους και της συρρίκνωσης. Επίσης το πέρασμά τους από τον ιδιαίτερα απαιτητικό χώρο των καθυστερήσεων τους εφοδίασε με επιπλέον γνώσεις, εμπειρίες και διαπραγματευτικά προσόντα, τα οποία λογικά θα τους καθιστούσαν  πολύτιμα στελέχη σε πολλούς διαφορετικούς χώρους της Τράπεζας. Ωστόσο αυτό που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, είναι να έχουν επιδοθεί στελέχη της Διοίκησης σε μια πρωτοφανή προσπάθεια να τους πείσουν να μετακινηθούν σε θέσεις, οι οποίες συνιστούν βλαπτική μεταβολή καθώς συνεπάγονται απώλεια οργανικών θέσεων, απώλεια ιδιότητας εξειδικευμένου προσωπικού και μείωση αποδοχών. Αν η Τράπεζα επιμείνει σε αυτή τη λογική θα μας βρει αγωνιστικά και δυναμικά απέναντί της.

ΥΓ. Αναφορικά με την επιχειρησιακή σύμβαση, τώρα που το πιο διχαστικό, αντιδημοκρατικό και αδρανές προεδρείο – έκτρωμα του ΣΥΕΤΕ (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ-ΕΝΙΑΙΑ) βρέθηκε σε δύσκολή θέση, ξαφνικά θυμήθηκε τη λέξη «ενωτικά»! Ελπίζουμε αυτή τη φορά να την εννοεί στην πράξη και να μην την χρησιμοποίει απλά επικοινωνιακά γιατί μέχρι σήμερα για την επιχειρησιακή σύμβαση (και όχι μόνο) ούτε τις προτάσεις όλων των παρατάξεων υιοθέτησε, ούτε τις ενημερώνει και φυσικά ούτε αξιοποιεί όλες τις παρατάξεις στη διαπραγμάτευση. Ίδωμεν…

Μπορείτε να επισκεφτείτε το site μας Μπροστά για τον Συνάδελφο – Ανεξάρτητη Ανανεωτική Κίνηση στην Εθνική Τράπεζα (mprosta-ete.gr) και να γίνετε μέλη – φίλοι της κίνησής μας.

 

Κοιτάμε ΜΠΡΟΣΤΑ! Πάμε ΜΠΡΟΣΤΑ!

Διασφαλίζουμε το ΜΕΛΛΟΝ και την ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ μας

«ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ»

ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ