Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή όπου όλα αλλάζουν στο τραπεζικό σύστημα. Την ίδια στιγμή τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα βρίσκονται υπό διαρκή αμφισβήτηση.

Σε αυτήν τη νέα εποχή είναι επιτακτική η ανάγκη της ύπαρξης ενός ΣΥΕΤΕ σύγχρονου και ανοιχτού. Διεκδικητικού και αγωνιστικού. Φρέσκου σε πρόσωπα και ιδέες. Συμμετοχικού, με όλα τα μέλη του ενήμερα και ενεργά. Ενός Συλλόγου που να είναι παρών στις εξελίξεις. Χωρίς εξαρτήσεις από κόμματα και Διοίκηση.

Ο ΣΥΕΤΕ όμως κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Οι αποφάσεις παίρνονται από μια κλειστή, απομονωμένη, μικρή ομάδα “υπερώριμων” συνδικαλιστών, παλαιάς κοπής. Οι συνάδελφοι παντού μιλούν για απαξίωση και αδράνεια. Τελευταία μάλιστα παρατηρούν και το πρωτοφανές στα χρονικά του τραπεζικού συνδικαλιστικού κινήματος, φαινόμενο, της διπλοθεσίας σε προεδρική θέση. Διότι ο Πρόεδρος του ΣΥΕΤΕ είναι επί σχεδόν έναν χρόνο ταυτόχρονα και Πρόεδρος της ΟΤΟΕ! Ο πλήρης ευτελισμός και η πλήρης αναποτελεσματικότητα.

Το έλλειμμα παρουσίας και αξιοπιστίας του ΣΥΕΤΕ και η αδυναμία του να έχει καθοδηγητικό ρόλο, μπορούν να καλυφθούν μόνο μέσα από μια αναγεννητική προσπάθεια που δεν μπορεί παρά να γίνει από έναν νέο ανεξάρτητο και αυτόνομο σχηματισμό.

Για το λόγο αυτό δημιουργούμε μια νέα συνδικαλιστική κίνηση την οποία ονομάζουμε“ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ”.

Επικεφαλής της κίνησής μας είναι ο συνάδελφος Γιάννης Πούπκος.

Πιστεύουμε πως η νέα εποχή που διανύουμε απαιτεί διαφορετικά εργαλεία και πρόσωπα με νέες σύγχρονες αντιλήψεις για τον ρόλο της εκπροσώπησης των εργαζομένων.

Θέλουμε έναν ΣΥΕΤΕ ισχυρό που να προστατεύει και να εγγυάται τα δικαιώματά μας. Όχι ενδοτικό και απόντα.

Με αφήγημα για το μέλλον και στρατηγική μακράς πνοής για την επόμενη μέρα των συναδέλφων και της Τράπεζας και όχι απλά με τακτισμούς που να υπηρετούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες,

Με τη συμμετοχή προσώπων με διαφορετικό ύφος και ήθος και ανιδιοτελή διάθεση προσφοράς που θα αξιολογούνται τακτικά και δεν θα προέρχονται από την ίδια περιορισμένη λίστα των “αρεστών”.

Έναν Σύλλογο που να καταθέτει καινοτόμες και τεκμηριωμένες προτάσεις και να δημιουργεί θεσμούς που να καλύπτουν όλους τους συναδέλφους και όχι να τους διαχωρίζουν.

Γιατί τώρα;

Η Τράπεζα στην οποία εργαζόμαστε αλλάζει, το επίπεδο των συναδέλφων μας αλλάζει, δεν μπορούμε εμείς να παραμένουμε ίδιοι και η συλλογική μας εκπροσώπηση να παραμένει προσκολλημένη στο παρελθόν.

Η Τράπεζα επεκτείνεται για κάποιους λίγους και συρρικνώνεται για τους πολλούς. Διευρύνεται προς ικανοποίηση των ειδικών συνεργατών και της ομάδας τους ενώ την ίδια ώρα το Δίκτυο συρρικνώνεται, οργανικές θέσεις σε Καταστήματα και Διευθύνσεις χάνονται σε βάρος των συναδέλφων της Εθνικής και της εξέλιξής τους. Κάποιους η Τράπεζα τους βλέπει ως κόστος και κάποιους όχι.

Η Τράπεζα καταργεί τον ΛΕΠΕΤΕ, δεν ενισχύει το Ταμείο Αυτασφάλειας, δεν βάζει τους συναδέλφους από το 2008 και μετά στον Κανονισμό Προικοδότησης, παρά την πρόσφατη αλλαγή του.

Εργασιακά μας δικαιώματα χάνονται με μία απλή εγκύκλιο χωρίς διαβούλευση και ενημέρωση. Όροι της επιχειρησιακής μας σύμβασης παραβιάζονται κατάφορα, χωρίς καμιά αντίδραση, παρά τη συνεχή όχληση συναδέλφων που αντιδρούν.

Η Διοίκηση εκμεταλλευόμενη την πανδημία, τον μετασχηματισμό και το συνδικαλιστικό κενό προσπαθεί να δημιουργήσει δεδικασμένα σε βάρος της εργασιακής ζωής και της προοπτικής των συναδέλφων.

Διευρύνει τον παρεμβατικό της ρόλο έναντι των συναδέλφων με “έξυπνες¨ τακτικές, υποκαθιστώντας πολλές φορές τον Σύλλογο.

Σε όλα αυτά ο ΣΥΕΤΕ παραμένει εκκωφαντικά απών.

Ταυτόχρονα το Ταμείο Υγείας μας βρίσκεται σε συνεχή περιδίνηση εξαιτίας των τεράστιων λαθών της απελθούσας Διοίκησης, με τα ελλείμματα να αυξάνονται.

Φτάνει λοιπόν πια. Είναι καιρός για Αλλαγή.

Κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, με νέους όρους, δημιουργώντας μια νέα συνδικαλιστική κίνηση:

  • Ανεξάρτητη, ανανεωτική και πλουραλιστική,
  • Ανοιχτή και φιλόξενη στη λογική δικτύου και όχι παραδοσιακής κάθετης συνδικαλιστικής οργάνωσης,
  • Σύγχρονη και προοδευτική που να απευθύνεται σε όλους τους συναδέλφους,
  • Συμμετοχική, με σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες και στις αποφάσεις της πλειοψηφίας των συναδέλφων που την πλαισιώνουν.

Τι νέο θέλουμε να φέρουμε;

  • Φρέσκο συνδικαλιστικό λόγο,
  • Αιτήματα με μεγαλύτερη διαγενεακή δικαιοσύνη,
  • Νέα πρόσωπα και ανοιχτό σε όλους τους συναδέλφους Σύλλογο,
  • Συχνότερη επικοινωνία,
  • Περισσότερη ενημέρωση μέσα από μία πιο συνεπή φυσική και ψηφιακή παρουσία.


Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους τους συναδέλφους που δεν τους εμπνέει αυτό που βλέπουν και κυρίως αυτό που διαισθάνονται.

Η κίνησή μας είναι ανοικτή. Οποιοσδήποτε μπορεί, εφόσον συμφωνεί με τις αρχές και τους στόχους μας, να καταθέσει τις απόψεις του αλλά και τη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια της κίνησής μας στις επικείμενες εκλογές του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. και του ΤΥΠΕΤ.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι όλοι θα έχουν ίσες ευκαιρίες εκλογής.