«Καμπανάκι» έκρουσε εν όψει του δύσκολου χειμώνα έκρουσε ο οικονομολόγος και Γενικός Σύμβουλος της ΓΣΕΕ Γιάννης Πούπκος, μιλώντας στο TheCaller WEB TV και τον Κωστή Μοσχολιό για τα θέματα που απασχολούν τον κόσμο της Εργασίας και όχι μόνο.

Ο κ. Πούπκος, αρχικά, αναφέρθηκε στην απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ για την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, λέγοντας πως δεν είναι μια απλή απεργία, είναι μια διαμαρτυρία όλης της κοινωνίας απέναντι στην αισχροκέρδεια.

Ο γενικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ είπε πως για τον επόμενο χρόνο ένας εργαζόμενος πρέπει να ξοδέψει δυο κατώτατους μισθούς για να καλύψει τους ετήσιους λογαριασμούς ρεύματος, λόγω των ασύμμετρων επιπτώσεων της ακρίβειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει υποβαθμιστεί το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει άμεσα αλλαγές, με αύξηση όχι μόνο του κατώτατου μισθού, αλλά όλων των μισθών, να μειώσει τον ΕΦΚ, να μειωθεί ο ΦΠΑ και τη λήψη δραστικών μέτρων για τον έλεγχο της αγοράς εργασίας, που αυτή τη στιγμή, όπως σχολίασε ο κ. Πούπκος, δεν υπάρχει.

Ο κ. Πούπκος εξέφρασε τους φόβους του για τη χρονιά που διανύουμε οι εργαζόμενοι να μη μπορούν να ζεσταθούν ούτε να μπορούν να ανοίξουν το ρεύμα.

Ο ίδιος υπερτόνισε την ανάγκη αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος, η οποία θα έρθει με την ποιοτική αύξηση της απασχόλησης και την αύξηση των μισθών.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη που επικαλείται και η κυβέρνηση ότι σημειώθηκε, όπως είπε ο κ. Πούπκος αυτή δεν οφείλεται στις επενδύσεις, αλλά στην αύξηση της κατανάλωσης που σχετίζεται με τρεις παράγοντες: Τον  Τουρισμό, τα νοικοκυριά που κατανάλωσαν και τα επιδόματα.

Για άλλη μια φορά, εξάλλου, ο γενικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ είπε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να προσδιορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους και να πάψει να αποτελεί εργαλείο διαχείρισης του πολιτικού κύκλου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στάθηκε στην εθνική συμφωνία που επετεύχθη στην Ισπανία ως μπούσουλας και για την Ελλάδα.

Τέλος, ερωτηθείς για το κλείσιμο υποκαταστημάτων τραπεζών, ο κ. Πούπκος υποστήριξε ότι οι τράπεζες θέλουν να μειώσουν το κόστος, κλείνοντας υποκαταστήματα και μειώνοντας θέσεις εργασίας, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στις συναλλαγές των πολιτών με τις τράπεζες, ειδικά στην Περιφέρεια, όπου αρκετοί πολίτες διανύουν ακόμη και δεκάδες χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στo: TheCaller.gr