ΝΕΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΜΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

 ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ

Μετά από την αποτυχημένη κλαδική σύμβαση, με αυξήσεις 1,75% μεσοσταθμικά και σε μια περίοδο έκρηξης του πληθωρισμού και της ακρίβειας, οι συνάδελφοι είχαν επενδύσει στην επιχειρησιακή μας σύμβαση, περιμένοντας αυτή τη φορά γενναίες αυξήσεις.

Άλλωστε η Τράπεζα παρουσίαζε καθαρά κέρδη 833 εκατ. το 2021 και 348 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2022. Ταυτόχρονα την τριετία 2018 – 2021 είχε εξοικονομήσει μόνο από τη μείωση του προσωπικού 139 εκατ.

Ακόμη και η πλέον νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση της χώρας έφτασε στο σημείο να καλεί τους εργοδότες να δώσουν αυξήσεις στους εργαζόμενους για να αντισταθμιστεί η σοβαρή υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, έστω και προεκλογικά.

Σε αυτό το κλίμα ποιο ήταν το αποτέλεσμα της επιχειρησιακής;

Περαιτέρω σημαντική μείωση του πραγματικού μας εισοδήματος και καμιά στην ουσία ικανοποίηση έστω και των λίγων αιτημάτων για ευνοϊκότερες μισθολογικές ρυθμίσεις.

Αύξηση στο επίδομα βαθμού καμία. Στο επίδομα ευθύνης καμία. Στο επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού καμία. Στο επίδομα τηλεργασίας καμία. Στο κατασκηνωτικό επίδομα καμία. Χορήγηση σχολικού βοηθήματος όχι. Αύξηση της ετήσιας εισφοράς για το ΤΥΠΕΤ καμία. Συνέχιση των καταβολών για το Αμοιβαίο κεφάλαιο ΔΗΛΟΣ όχι.


Μείωση επιτοκίου στα δάνεια των συναδέλφων όχι, αν και σύμφωνα με την πρόβλεψη της ίδιας της Τράπεζας μία αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης – όπως αναμένεται – θα αυξήσει τα καθαρά επιτοκιακά της έσοδα κατά 70 εκατ. που σημαίνει ότι θα μπορούσε ένα κομμάτι από αυτά να επιστραφεί στους συναδέλφους.

Νέες προσλήψεις καμία. Βελτιώσεις ρυθμίσεων για τα δάνεια καμία. Για πρώτη φορά μάλιστα την τελευταία δεκαετία δεν θα υπάρχει σε επιχειρησιακή σύμβαση, ξεχωριστό παράρτημα για τα δάνεια των συναδέλφων!

Κατάφεραν να φτωχύνουν περισσότερο ακόμη και το πιο φτωχό διεκδικητικό πλαίσιο στην ιστορία του ΣΥΕΤΕ.

Αντί για ένα γενναίο επίδομα που θα επαναλαμβάνεται κατ΄ έτος τουλάχιστον για όλη την διάρκεια της τριετίας, το Προεδρείο του ΣΥΕΤΕ συμφώνησε σε ένα εφάπαξ φτωχό επίδομα επαιτείας 400 ευρώ για τους περισσότερους συναδέλφους και 700 ευρώ για τους λιγότερους. Για το 200 ευρώ δεν έχουμε να κάνουμε κανένα σχόλιο. Είναι σίγουρο ότι πλέον οι συνάδελφοι θα μπορούν «να ανταπεξέλθουν στις σοβαρότατες αυξήσεις στην ενέργεια και στα βασικά αγαθά και υπηρεσίες…».

Θα περιμέναμε η επιχειρησιακή να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους της ΕΤΕ, οι οποίοι συνέβαλαν αποφασιστικά στην παραγωγή των σημαντικών κερδών της Τράπεζας, με την παραγωγικότητα μάλιστα της εργασίας να σημειώνει αύξηση 27,9% δηλ. την υψηλότερη στον κλάδο.

Η επιχειρησιακή όμως αποκλείει τους μισούς από την αύξηση έστω και ενός επιδόματος.

Ακόμη και για τους συναδέλφους του πολύπαθου δικτύου, η εξομοίωση του επιδόματος δικτύου με το επίδομα Διοίκησης στα 136 ευρώ θα πραγματοποιηθεί την 1.12.2024 μετά από 4 δόσεις των 17 ευρώ μικτά…

Και αφού δεν πήραμε τίποτα το Προεδρείο συμφώνησε να μπει και ρήτρα για την αλλαγή του Κανονισμού με έναρξη λειτουργίας της σχετικής επιτροπής μέσα στον Ιούλιο! Καμία βέβαια αναφορά σε προστασία από αποσχίσεις και σε δέσμευση για μη κλείσιμο καταστημάτων.

Ταυτόχρονα δεν συμπεριλήφθηκαν όπως θα έπρεπε στον Κανονισμό Αποκατάστασης Τέκνων όσοι είχαν προσληφθεί από το 2008 και μετά. Θα δημιουργηθεί τελικά επιτροπή για να υπάρξει ένα άλλο, ξεχωριστό ασφαλιστήριο συμβόλαιο, συνεχίζοντας τον διαχωρισμό.

Ευτυχώς βέβαια όλοι οι συνάδελφοι με την γενναία αύξηση της έκπτωσης από 30% σε 40%, θα μπορέσουν να ανοίξουν θυρίδες για να φυλάξουν τις αυξήσεις της επιχειρησιακής!

Έχουν βέβαια το θράσος, το αποτυχημένο αποτέλεσμα της επιχειρησιακής να το βαφτίζουν επιτυχία νομίζοντας πως απευθύνονται σε ιθαγενείς με καθρεφτάκια, προκαλώντας την περαιτέρω οργή των συναδέλφων.

Συνάδελφοι,

Η διαπραγμάτευση του Προεδρείου του ΣΥΕΤΕ για την επιχειρησιακή θα διδάσκεται σε σεμινάρια ως παράδειγμα διαπραγμάτευσης προς αποφυγή καθώς οδήγησε στην υπογραφή μιας επιχειρησιακής – έκτρωμα για τους συναδέλφους.

Δεν ήταν στην ουσία διαπραγμάτευση αλλά ένα τελεσίγραφο σε ένα ηττημένο και παραδομένο Προεδρείο, κρίνοντας από τα τόσο πενιχρά αποτελέσματα της συμφωνίας.

Δεν αξιοποιήθηκαν όλες οι παρατάξεις τόσο κατά την διαμόρφωση του φτωχού όπως κατέληξε διεκδικητικού πλαισίου όσο και κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Ξεκίνησε χωρίς τις 2 παρατάξεις (ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ  και Πρόταση Προοπτικής) συνεχίστηκε με το Προεδρείο και έκλεισε με την αποτυχημένη σφραγίδα του διδύμου των συναδέλφων Ντεκουμέ και Παπαγιάννη. Ψηφίστηκε τελικά από την ΔΗΣΥΕ και τη ΔΑΚΕ.

Με μία μόνο αργοπορημένη απεργία και με τη λογική να υπογράψουμε μια επιχειρησιακή με το όποιο περιεχόμενο (ακόμη και με ψίχουλα).

Μάλιστα Πρόεδρος και Γραμματέας παραδεχτήκαν δημόσια ότι έκαναν «ανάποδη» διαπραγμάτευση. Ξεκινούσαν από το μηδέν, άκουγαν τι πρότεινε αρχικά η Διοίκηση και «πίεζαν» για να δουν τι παραπάνω μπορούν να δώσει! Στο Δ.Σ. μας ενημέρωσαν μόνο από που ξεκινούσε η Διοίκηση και που κατέληγε. Μάλλον έχασαν τον ρόλο των εκπροσώπων των εργαζομένων στην διαπραγμάτευση. Διότι πάντα εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους στις διαπραγματεύσεις ξεκινάς από το τι ζητάς για να καταλήξεις σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο το οποίο δέχεσαι. Δεν μάθαμε ποτέ το ύψος των διεκδικήσεών μας, το ίδιο προφανώς και η Διοίκηση γιατί απλά ποτέ στην ουσία δεν υπήρξε.

Με τον τρόπο αυτό, αντί τελικά να προστατεύσουν και να ενισχύσουν το εισόδημα μας, το απομείωσαν.

Το Προεδρείο έκτρωμα υπέγραψε μια επιχειρησιακή έκτρωμα.

Ως «ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ» βεβαίως θέλαμε και θέλουμε την υπογραφή επιχειρησιακής. Αρκεί όμως αυτή να είναι αξιοπρεπής και όχι κατώτερη των πραγματικών αναγκών των συναδέλφων.  Για αυτό προτείναμε συνέχιση των διαπραγματεύσεων, με διαπαραταξιακή επιτροπή από τον ΣΥΕΤΕ ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ισχύ μας, με τη χρήση όλων των όπλων που διαθέτουμε ως Σύλλογος και με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ έπραξαν όμως όπως πάντα αλλιώς.

Κοιτάμε λοιπόν ΜΠΡΟΣΤΑ! Πάμε ΜΠΡΟΣΤΑ!

Διασφαλίζουμε το ΜΕΛΛΟΝ και την ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ μας

«ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ»

ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ